Over mij


“Floortje Hollema, groot in het kleine”

Ze wist het al tijdens haar academietijd: grote werken zal ik niet gauw maken. Dat blijkt uit haar kleine, maar boeiende oeuvre. Zoals veel kunstenaars heeft zij lang gezocht naar een eigen handschrift. Dit lukte uiteindelijk in haar portretten van huizen, die zij minutieus in aquarel uitvoerde. Met engelengeduld schilderde zij fraaie panden, veelal in opdracht van de bewoners die de kwaliteit van haar werk onderkenden. Als vingeroefening beschilderde zij als een ware miniaturist jarenlang rond Pasen de meest fantastische eieren, waarvan de opbrengst onevenredig was ten opzichte van de kwaliteit.

In haar zoektocht naar verandering kwam zij onder de hoede van meesterschilder Chris Herenius, ook al een man van het kleinere formaat. Door hem werd zij op het spoor gezet van het stilleven, dat zij hoofdzakelijk in gouache uitvoerde. Vorm en compositie worden dan bepalend in haar werk. De stad-Groninger schilder Ben Rikken,  laat haar opnieuw kennis maken met olieverf. Het resultaat zijn fraai gestileerde stillevens als ‘Hockeybal’ en ‘Appel’ , waar in de achtergrond zijn invloed zichtbaar is.

Hollema heeft een rijk technisch potentieel dat haar werk de komende jaren nog meer verdieping kan geven. Ik geloof er in!

Harry Tupan
Drents Museum

© Copyright Floortje Hollema - Theme by Pexeto